HL Hotel Lechicka, Poznań
Stoliku nakryj się, czyli kilka słów o potrawach wiligilijnych
  1. Hauptseite
  2. Hotel
  3. Nachrichten
  4. Stoliku nakryj się, czyli kilka słów o potrawach wiligilijnych

Nachrichten

Aufenthalt am
Abreise am

Stoliku nakryj się, czyli kilka słów o potrawach wiligilijnych

12 Dezember 2019

NIe wyobrażamy sobie Wigilii bez pięknie ubranej choinki, kolęd i prezentów. Każdy kto obchodzi Święta Bożego Narodzenia wie, że pewne rzeczy są już tradycją. To samo dotyczy potraw wigilijnych. Jednak ich dobór często zależy od regionu Polski i indywidualnych gustów domowników.

W niektórych domach podaje się zupę rybną, w innych barszcz czerwony z uszkami, a jeszcze innych zupę grzybową. Niektórzy w Wigilię podają tylko karpia, a inni dokładają dorsza, rybę po grecku i śledzie. NIe ma sztywnych ram. Najważniejsze, aby wszystkim smakowało, a czas spędzony przy stole wypełniony był dobrą atmosferą.


Dlaczego dwanaście potraw?


Kiedyś wierzono, że liczba dwanaście ma magiczną moc. Jest symbolem bogactwa i szczęścia. Dwunastkę można, również kojarzyć z dwunastoma apostołami, ale także z liczbą miesięcy w roku.


W dawnych czasach na dwanaście potraw mogli pozwolić sobie tylko najbogatsi. W mniej zamożnych domach przygotowywano siedem lub dziewięć dań. Siódemka odpowiadała liczbie dni w tygodniu, a dziewiątka symbolizowała liczbę chórów anielskich.


Dzisiaj nie przywiązuje się już tak dużej wagi do liczby dań. Najważniejsze, aby było smacznie i odpowiadało wszystkich gościom.


Najpopularniejsze dania wigilijne w Polsce


Do najbardziej popularnych dań należy barszcz z uszkami, kapusta wigilijna (postny bigos), pierogi z kapustą i grzybami, karp oraz kompot z suszonych owoców.
Ogromną sympatią cieszą się, też ręcznie robione pierniczki. Te świąteczne ciasteczka są bardzo trwałe, dlatego można przygotować je już przed Świętami, a później spokojnie zagryzać do świątecznej kawy czy herbaty.

Catering świąteczny Restauracji Lechicka


NIe każdy ma czas własnoręcznie przygotowywać dania wigilijne. Dzisiaj jesteśmy w ciągłym biegu, a przed Świętami Bożego Narodzenia i tak czeka nas bardzo dużo obowiązków. Odpowiedzią na taki zawrót głowy jest zamówienie cateringu świątecznego do domu. Dzięki zamówieniu pysznych dań z Restauracji Lechicka, będziecie mieli więcej czasu na przygotowanie dekoracji świątecznych, kupienie prezentów i ubranie choinki.  

Restauracja Lechicka zaprasza do składania zamówień!

Menu cateringu świątecznego

Przystawki/Zakąski
Delikatny pasztet wieprzowy z sosem żurawinowym 100g/ 8zł
Śledź w śmietanie z jabłkiem i cebulą 150g / 9zł
Sałatka jarzynowa- 100g/ 5zł
Ryba po grecku- 150g/ 12 pln
Sałatka śledziowa 100g/ 9zł
Łosoś marynowany w soli i koprze 100g/ 12zł
Śledź w occie 100g/ 9zł
Sledź w oleju lnianym 100g/10zł
Dorsz marynowany w cytrusach 100g/ 11zł
Wędzony łosoś marynowany w szalotce i kaparach 100g/ 14zł

Zupy
Barszcz czerwony 250ml/ 12zł
Barszcz z pasztecikiem 250ml/ 14zł
Barszcz z uszkami 250ml/ 13zł
Zupa rybna z pomidorami 250ml/ 14zł
Zupa grzybowa 250ml/ 15zł
Krem grzybowy 250ml/ 15zł

Danie główne
Karp marynowany w cebuli i majeranku 150g/ 12zł
Łosoś w ziołach 150g/ 18zł
Dorsz w maśle koperkowym 150g/ 16zł
Sandacz w sosie porowym 150g/ 16zł
Polędwiczka wp w sosie grzybowym 150g/ 18zł
Schab w sosie pieprzowym 150g/ 17zł
Udko z kaczki confitowane 1szt/ 25zł
Pierogi ręcznie lepione z kapustą i grzybami 10szt/ 15zł
Kapusta z grzybami 150g/8zł
Kapusta z grochem 150g/7zł
Makiełki 150g/ 11zł

zeig auf der Karte
Newsletter
Melden sich ein
Diese Website verwendet Cookies.

Durch den Besuch akzeptieren Sie unsere Cookie-Politik, nach Ihren Browser-Einstellungen. Mehr in der Datenschutzerklärung.

OK, schließen