HL Hotel Lechicka, Poznań
Stoliku nakryj się, czyli kilka słów o potrawach wiligilijnych
  1. Homepage
  2. Hotel
  3. News
  4. Stoliku nakryj się, czyli kilka słów o potrawach wiligilijnych

News

Date of arrival
Date of departure

Stoliku nakryj się, czyli kilka słów o potrawach wiligilijnych

12 December 2019

NIe wyobrażamy sobie Wigilii bez pięknie ubranej choinki, kolęd i prezentów. Każdy kto obchodzi Święta Bożego Narodzenia wie, że pewne rzeczy są już tradycją. To samo dotyczy potraw wigilijnych. Jednak ich dobór często zależy od regionu Polski i indywidualnych gustów domowników.

W niektórych domach podaje się zupę rybną, w innych barszcz czerwony z uszkami, a jeszcze innych zupę grzybową. Niektórzy w Wigilię podają tylko karpia, a inni dokładają dorsza, rybę po grecku i śledzie. NIe ma sztywnych ram. Najważniejsze, aby wszystkim smakowało, a czas spędzony przy stole wypełniony był dobrą atmosferą.


Dlaczego dwanaście potraw?


Kiedyś wierzono, że liczba dwanaście ma magiczną moc. Jest symbolem bogactwa i szczęścia. Dwunastkę można, również kojarzyć z dwunastoma apostołami, ale także z liczbą miesięcy w roku.


W dawnych czasach na dwanaście potraw mogli pozwolić sobie tylko najbogatsi. W mniej zamożnych domach przygotowywano siedem lub dziewięć dań. Siódemka odpowiadała liczbie dni w tygodniu, a dziewiątka symbolizowała liczbę chórów anielskich.


Dzisiaj nie przywiązuje się już tak dużej wagi do liczby dań. Najważniejsze, aby było smacznie i odpowiadało wszystkich gościom.


Najpopularniejsze dania wigilijne w Polsce


Do najbardziej popularnych dań należy barszcz z uszkami, kapusta wigilijna (postny bigos), pierogi z kapustą i grzybami, karp oraz kompot z suszonych owoców.
Ogromną sympatią cieszą się, też ręcznie robione pierniczki. Te świąteczne ciasteczka są bardzo trwałe, dlatego można przygotować je już przed Świętami, a później spokojnie zagryzać do świątecznej kawy czy herbaty.

Catering świąteczny Restauracji Lechicka


NIe każdy ma czas własnoręcznie przygotowywać dania wigilijne. Dzisiaj jesteśmy w ciągłym biegu, a przed Świętami Bożego Narodzenia i tak czeka nas bardzo dużo obowiązków. Odpowiedzią na taki zawrót głowy jest zamówienie cateringu świątecznego do domu. Dzięki zamówieniu pysznych dań z Restauracji Lechicka, będziecie mieli więcej czasu na przygotowanie dekoracji świątecznych, kupienie prezentów i ubranie choinki.  

Restauracja Lechicka zaprasza do składania zamówień!

Menu cateringu świątecznego

Przystawki/Zakąski
Delikatny pasztet wieprzowy z sosem żurawinowym 100g/ 8zł
Śledź w śmietanie z jabłkiem i cebulą 150g / 9zł
Sałatka jarzynowa- 100g/ 5zł
Ryba po grecku- 150g/ 12 pln
Sałatka śledziowa 100g/ 9zł
Łosoś marynowany w soli i koprze 100g/ 12zł
Śledź w occie 100g/ 9zł
Sledź w oleju lnianym 100g/10zł
Dorsz marynowany w cytrusach 100g/ 11zł
Wędzony łosoś marynowany w szalotce i kaparach 100g/ 14zł

Zupy
Barszcz czerwony 250ml/ 12zł
Barszcz z pasztecikiem 250ml/ 14zł
Barszcz z uszkami 250ml/ 13zł
Zupa rybna z pomidorami 250ml/ 14zł
Zupa grzybowa 250ml/ 15zł
Krem grzybowy 250ml/ 15zł

Danie główne
Karp marynowany w cebuli i majeranku 150g/ 12zł
Łosoś w ziołach 150g/ 18zł
Dorsz w maśle koperkowym 150g/ 16zł
Sandacz w sosie porowym 150g/ 16zł
Polędwiczka wp w sosie grzybowym 150g/ 18zł
Schab w sosie pieprzowym 150g/ 17zł
Udko z kaczki confitowane 1szt/ 25zł
Pierogi ręcznie lepione z kapustą i grzybami 10szt/ 15zł
Kapusta z grzybami 150g/8zł
Kapusta z grochem 150g/7zł
Makiełki 150g/ 11zł

See on the map
Newsletter
Subscribe and join us
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close